Om Hjälpmammor

Varför hjälpmammor?
På 70-talet var behovet av amningsstöd och råd kring amningen stort. Det var just det behovet som blev grunden till att Amningshjälpen bildades. Mammor kontaktade de kvinnor, vars telefonnummer hade getts ut i samband med en intervju i TV-programmet "Sveriges Magasin" för att få råd kring sin amning.
Sedan dess har amningsrådgivningen, senare via så kallade Hjälpmammor, varit Amningshjälpens kärnverksamhet. 

Läs mer om Amningshjälpens historia här

Sedan föreningens start har forskningen kring och om amning tagit ett stort kliv. Från början baserades rådgivningen mycket på den samlade erfarenheten medan den numer, till största del, är forskningsbaserad. Det viktigaste i hjälpmammans rådgivning är att alltid ge ett individanpassat stöd utifrån den situation den hjälpsökande finns i. 

Vad hjälpmammor gör* Har en gedigen kunskap om amning och har genomgått ett omfattande kunskapsprov
* Är vanliga föräldrar med stort intresse för amningsfrågor
* Svarar inte på medicinska frågor, men en del hjälpmammor kan i egenskap av sitt yrke (till exempel barnmorska, barnsjuksköterska) svara på sådana frågor
* Stöttar ditt eget beslut, även dig som vill sluta amma

Vad hjälpmammor kan
-Amningens anatomi och fysiologi
-Amningens förutsättningar utifrån olika åldrar på barnet
-Hur den ammade själv kan lösa flertalet av de amningsproblem man stöter på under sin amning. Till exempel sår, mjölkstockning, skrikande barn, sömn, svamp, överproduktion, amningshjälpmedel, hur man vet vad som är "normalt" och vad som kan behöva tittas närmare på
-Ge stöd och bekräftelse även när det inte känns jättetoppen att vara förälder
-Lyssna
-Vad WHO, svenska myndigheter med flera skriver om amning
-...och en hel del mer

Vill du bli Hjälpmamma?
För att bli hjälpmamma ska du ha varit aktiv medlem i föreningen i minst sex månader innan du får lämna in provet. Som aktiv medlem är du med på de länsträffar som anordnas.
Inför provskrivningen finns det en hel del vi vill att du läser innan. Du kan läsa mer här
Vill du kika på hur provet ser ut? Då ska du titta härSidledsförflyttning av ett barn som till exempel inte vill amma på det ena bröstet eller föredrar att ligga enbart på ena sidan. 
Foton: Anna-Karin Björkman