måndag 27 juni 2016"Inrätta nationellt amningscentrum"

Tre av fyra nyförlösta mammor i Sverige vill helamma tills barnet är ett halvår, enligt en studie från Karolinska Institutet som Sveriges Radio P1 rapporterade om under våren. Men enligt Socialstyrelsens senaste statistik helammades bara 15 procent av bebisarna födda 2013 tills de var sex månader.
- Amningskunskapen har runnit ut i sanden, skriver Amningshjälpens Lin Dalén, och efterlyser politiska beslut, ekonomiska satsningar och utbildning av både vårdpersonal och föräldrar för att höja kunskapen om amning och därmed amningen i Sverige.
Och specialistbarnmorskorna Kristin Svensson och Sofia Zwedberg menar att det är dags för nya grepp:
- Vi vill uppmana till ett upprop till regeringen att inrätta ett Nationellt Amningscentrum. Vidare vill vi att Sverige återinför Amningsvänliga sjukhus.
LÄS MER HÄR

Några andra rubriker i AMNINGSNYTT:

 • Globalt nätverk ska stärka arbetet med WHO-kodenDet är 35 år sedan WHO lanserade sin internationella kod mot marknadsföring av bröstmjölksersättning. Men bara sex av världens länder följer idag koden fullt ut. För att bättre kunna stärka arbetet med att implementera koden i världens länder, har WHO och Unicef nyligen skapat ett globalt nätverk
 • Bröstmjölk får fart på bebismagens bakterieflora
  De många sockermolekylerna i mänsklig bröstmjölk verkar ha en viktig funktion i att vara med och utveckla barnets immunsystem och tarmens bakterieflora
  LÄS MER HÄR
 • Stöd i mobiltelefonen kan främja amning
  Användandet av en särskild amnings-app har i en amerikansk studie visat sig öka både amningen och tilliten till den egna amningsförmågan.
  LÄS MER HÄR
 • Amningshjälpens senaste hjälpmamma intervjuas
  LÄS MER HÄR