måndag 22 juni 2015

Philani - Sydafrikanska mentorsmammorPhilani
Anita sitter i sin mamma Gabriellas knä. Anita är en stor flicka för sina sex månader. Hon helammas. Gabriella har varit på en jobbintervju. Hon är en av de cirka 30 kvinnor som har blivit intervjuad för att bli en så kallad mentormamma. Att vara mentormamma innebär att man ansvarar för ett visst antal hushåll i en av Kapstadens kåkstäder i Sydafrika. Ansvaret och uppgifterna som mentormamman har är att informera om amning, kost och hälsa och att vägleda och samtala kring försörjning, familjeplanering och framtid. Inom dessa frågor ska hon kunna stötta, trösta, uppmuntra och vara lyhörd.  Om en mentormamma skulle finna något utöver det normala med ett barn finns möjlighet att remittera till en läkare på  kliniken.

För att rekryteras som mentormamma ska man ha egen erfarenhet av att vara mamma. Och så ska man klara den intervju som Gabriella har varit på. Uppdraget är att i sina egna hemtrakter uppsöka mammor och barn som är i behov av hjälp.

Gabriella kommer sedan att utbildas av bland annat en sjuksköterska och en dietist. För att börja arbeta måste man få godkänt på ett skriftligt prov. Detta kan liknas vid Amningshjälpens hjälmammeprov.

Organisationen som driver arbetet kring mentormammor heter Philani som betyder ”att bli frisk”. Philani har funnits i mer än 35 år och startades av en svensk barnläkare, Ingrid Le Roux tillsammans med några sydafrikanska hälsoarbetare. Philani drivs av Svenska kyrkan. Erfarenheterna med mentormammor har varit så positiva att liknande projekt startats i både Swaziland och Etiopien.

Syftet med att äldre erfarna mammor besöker yngre utsatta mammor är att kvinnor ska få tillgång till mödravård men också kunna hjälpa sig själv och sina barn i utsatta situationer. Projekten med mentormammor bidrar till att mammor och barn får en bättre hälsa och ett tryggare liv.

Amning är något som står högt i kurs bland mentormammorna. Man pratar mycket amning. Amning kan här ha betydelse om ett barn ska överleva eller inte. Man förespråkar helamning i sex månader och delamning i minst två år.

Gabriellas positiva amningserfarenheter kommer underlätta för henne att som mentormamma ha en trygghet både för sig själv och för dem hon hjälper.


 Skrivet av Gunilla Kristiansson i Skåne

fredag 12 juni 2015

Vi söker en ny redaktör

Amningsnytts redaktör går vidare med annat i livet och vi söker nu hennes efterträdare från 1 september.
Vår önskan är:
- Att du är amningskunnig, gärna hjälpmamma/amningsrådgivare eller liknande
- Att du är journalistutbildad
- Att du är fotokunnig
- Att du är datakunnig och kan använda de vanliga programmen för layout/redigering (InDesign, Photoshop och likvärdiga program)

Du gör Sveriges enda amningstidning blandad med föreningsinformation från Amningshjälpens lokalgrupper, vetenskapliga artiklar/studier, senaste råd och rön inom amningsvärlden och en massa annat. Du styr över ditt eget arbete och din redaktionella budget och du har en nära dialog med din kontaktperson i Amningshjälpens styrelse, du tar in frilansare vid behov, är med på minst ett möte med Amningshjälpens styrelse i Stockholm varje år och du arbetar hemifrån med 50 – 55 % anställning.

Låter detta intressant?
Hör av dig till Helena på Amningshjälpens kontor
Amningshjälpen
S:t Larsgatan 25 A, 3 tr
582 24 LINKÖPING
013 - 100 224
kontoret@amningshjalpen.se